Superhjälte-mamman flyger in i väggen

Superhjälte-mamman flyger in i väggen, med illustrationer av Ulrika Nilsson. Utgiven på Idus förlag 2017. (Provläsning)

Oskars mamma är en Superhjälte. Hon kan allt. Hon hinner allt. Hon flyger jättefort. 
Men allt förändras när hon en dag flyger in i en vägg.


Boken handar om utmattningssyndrom och en målgrupp är barn som har någon i sin närhet som har drabbats av detta. Eftersom stress och utmattning är ett stort problem idag så har många andra också behållning av att läsa den, i pedagogiskt syfte. 

Citat från boken: ”Man måste vila också. Alla måste ta det lugnt ibland. Annars kan man bli sjuk.”


 

Arvid och diskot

Arvid och diskot, med illustrationer av Lovisa Sköld. Utgiven på Nypon förlag 2017.

Kärlek kan vara svårt, skriver Camilla Gunnarsson i slutet av boken. Och det är lätt att känna igen sig i Arvid och hans känslor. Att ha starka känslor för någon när man inte vet om den andra känner likadant. Och hur ont det kan göra när den man gillar är med någon annan. 

Målgruppen är ungdomar och unga vuxna med behov av riktigt lättläst litteratur. På Nypon förlags hemsida finns arbetsmaterial till boken för elever och lärare. 

När mammorna blev kära

När mammorna blev kära, med illustrationer av Jenny Behmer. Utgiven på Idus förlag 2017.

Fannys föräldrar är skilda och det är länge sedan hennes pappa träffade en ny. Det är inte så konstigt att mamma också blir kär. Varför känns det ändå konstigt? Och varför är Fanny orolig över vad andra ska tycka?

Boken handlar om hur det kan vara när ens förälder blir kär i någon av samma kön. I slutet finns diskussionsfrågor med HBTQ-tema och det är tänkt att den även ska kunna användas som diskussionsunderlag t.ex. i skolan. Boken vänder sig till barn i låg- och mellanstadieåldern.

 

Tova-Li och sommarlovet

Tova-Li och sommarlovet, med illustrationer av Jonas Olsson. Utgiven på Idus förlag 2016.

Skolan börjar igen efter sommarlovet. Tova-Lis klasskompisar berättar om spännande resor och roliga aktiviteter. Vad kommer de att tycka om det som Tova-Li har gjort på lovet? Måste allt som är roligt kosta pengar?

Det centrala temat i boken är barnfattigdom. Boken vänder sig främst till barn i lågstadieåldern.


 

Viktors nya tröja

Viktors nya tröja, med illustrationer av Kelly Sallinen. Utgiven på Idus förlag 2016.

Viktor ska köpa en ny tröja. Han tittar på flera tröjor innan han hittar den han vill ha, en rosa tröja med en katt på magen. Ett självklart val för Viktor, men kanske inte för pappa?

På ytan handlar boken om barnkläder- men under ytan och mellan raderna handlar det om så mycket mer. Boken vänder sig främst till barn i 3-6-årsåldern.
 

Att göra slut

Att göra slut. Utgiven på LL-förlaget 2016.

Att bli ihop med någon är underbart. Det är pirrigt, kul och härligt. Men hur går det till när kärleken tar slut? Kanske finns de rätta känslorna helt enkelt inte där längre. Eller så visar det sig att en partner som först var kärleksfull har andra, mindre fina sidor - svartsjuka till exempel. Det kan också hända att man blir kär i någon annan än den man är tillsammans med. Camilla Gunnarsson är psykolog och skriver om tre par som ska gå skilda vägar. Det handlar om att våga ta beslutet, rädslan för att såra och modet att våga satsa på något nytt.

Boken handlar om relationer och om hur det kan vara att göra slut med någon, eller fundera på att göra det. Den är skriven på lättläst språk vänder sig främst till ungdomar och vuxna som av olika skäl har svårt att klara att läsa en "vanlig bok". 


 

#tillsammans #utanför

#tillsammans #utanför. Utgiven på Idus förlag 2016.

Hilde  känner sig ofta osynlig. Medan klasskompisarna kallar varandra ”bästaste” och ”finaste” på Instagram undrar Hilde om någon skulle sakna henne om hon inte kom till skolan. Men en dag dyker någon upp och saker börjar förändras.

Boken handlar om gemenskap och utanförskap i skolkorridorer och på sociala medier. I slutet finns diskussionsfrågor och det är tänkt att den även ska kunna användas som diskussionsunderlag t.ex. i skolan. Boken vänder sig framförallt till barn i mellanstadieåldern.